You can't wake a person who is pretending to be asleep. 


- Navajo Proverb


Teen Yoga

Lukket pga. ombygning er et begreb man ofte bruger om teenagere i den betydning, at de kan være svære at nå ind til.

Men det er en sandhed med modifikationer.  Selv om der både i krop og sind foregår intet mindre end en forvandlingsproces i teen-årene, som medfører at der er øget fokus indad, så er det også en periode, hvor en gryende identitet skal stadfæstes og raffineres. Derfor er teenagere mindst ligeså  åbne og søgende som de er indadvendte og selvoptagede. I deres søgen efter noget de kan kalde sit, spejler de sig, afprøver sig selv og hinanden for at finde værdier, holdninger og mennesker de kan tage til sig eller tage afstand fra for på den måde at gøre sig tydelige – primært over for sig selv.

Teenagere er således utroligt sensitive, hvilket gør yoga til en ideel udfordring for dem både fysisk og mentalt.

Det sker sjældent, at der er 10 minutters stilhed i en teenagers liv, så når de endelig oplever det i yogaen, f.eks. i yoga nidra, i en åndedrætsøvelse eller i en indadvendt yin-øvelse, er det tydeligt, at det er en lise for deres sjæl. Jeg oplever gang på gang, at de, når de først har oplevet den indre ro som yogaen kan bibringe dem, beder om mere.

Yoga er også en fantastisk måde at opleve sin krop på. De fysiske forandringer som en teenager oplever, kan være overvældende og give anledning til undren, spørgsmål, tvivl, eller ligefrem bekymring.  I yoga er der et naturligt fokus på kropsoplevelsen. Der er ingen tabuer, der er ingen facitliste, og det gør det muligt at udforske og dele oplevelser og erfaringer som i andre sammenhæng ville være vanskelige at forholde sig åbent og ærligt til.

En yogatime med teenagere er noget af det mest livsbekræftende man kan opleve som yogaunderviser.

Der er som regel en skøn blanding af sved på panden, selvironiske udfald, trætte suk af dovenskab, irriterende tøsestøj, iørefaldende stilhed, dyb alvor, hylende humor, men frem for alt en så ægte en interesse for yogaen, for verden, for sammenhængen mellem krop, sind og ånd, at den næppe findes bedre noget andet sted.

Yoga handler om at sige ja til livet og til sig selv.

Teenagere er naturtalenter i at tage livet ind og sige ja – og for dem der endnu ikke har lært at sige ja til sig selv er yoga en af de mest indlysende veje.

YogaDharma v/Marie Louise Qvist - info@yogadharma.dk - (45) 22 17 90 00