If you live the sacred and despise the ordinary,

you are still bobbling in the ocean of delusion.


- Zen Master Lin-Chi


Yoga har ingen alder

Yogatraditionen er mere end 3000 år gammel og jeg fristes til at sige, at man med yoga kan blive næsten lige så gammel. Det er selvfølgelig ikke rigtigt, men yoga kan, hvis praktiseret regelmæssigt,  tilføre os så meget energi og vitalitet, at vi føler os yngre og mere livskraftige.


Yoga gør smidig, styrker, renser ud i og afbalancerer alle kroppens systemer - fordøjelsen, hormonsystemet, nervesystemet, blodomløbet, osv.


Og yoga får mennesker til at vokse - også i konkreteste forstand. En dag kom en deltager fra et af mine seniorhold, som hun havde fulgt i længere tid, og fortalte mig, at hun havde set sig nødsaget til at forny sin garderobe. "Og det er din skyld, Louise," sagde hun og prøvede at se sur ud. I næste øjeblik smilede hun skælmsk og fortalte, at hun var blevet længere, både i overkroppen (ingen jakker passede mere) og i underkroppen (alle hendes bukser var blevet for korte). "Er det ikke fantastisk? Jeg nærmer mig de 70, og så er jeg begyndt at vokse. Og det er pga. yogaen." Så yoga bevirker også en flot kropsholdning - og måske ligefrem et par cm ekstra.


Så yoga er gavnligt i enhver alder - også en sen alder - hvis det vel at mærke er tilpasset yogaudøveren. Jeg har igennem en årrække haft skånehold og pensionisthold, hvor de ældste var over 80 år gamle, nogle kraftigt overvægtige, nogle med funktionsnedsættelser, nogle bare med "gamle kroppe". Men alle i stand til at udøve yoga, tilpasset deres krop og kapacitet.


Er der en øvelse, som er fysisk utilgængelig, er der altid mindst en eller to andre øvelser, der giver samme effekt, eller stillingen kan modificeres.


Tjek mine 50+ og Blid yoga-hold ud - kig under Yoga nu.
YogaDharma v/Marie Louise Qvist - info@yogadharma.dk - (45) 22 17 90 00